Mindreord læge Vibeke Jørgensen

Mindeord for læge Vibeke Jørgensen, Nærum, død som 97-årig den 28.juni 2022

fra læge Nina Fønss Saxe, Roskilde, gennem mange år medlem af bestyrelsen for Danske kvindelige Lægers Forening.

Med Vibeke Jørgensens død er et meget langt og aktivt livs arbejde med især kvinders helbred og forhold og kvindelige lægers stilling afsluttet.

Hun var en travl, praktiserende læge i Nærum, og fra 1963-93 en dynamisk forkvinde for Danske kvindelige Lægers Forening. Foreningens virksomhed fik også gennem Vibeke Jørgensen et internationalt perspektiv, idet hun i flere perioder var vicepræsident i den nordeuropæiske region af Den internationale Forening for kvindelige Læger (Medical  Women’s International Association, MWIA).

I årene 1992-2001 var Vibeke Jørgensen international koordinator i MWIA og foreningens repræsentant i WHO. Hun deltog i flere FN-konferencer, bl.a. Kvindekonferencen i Beijing i 1995. Hun var også dansk repræsentant i Voldsobservatoriet under EU’ s Kvindelobby, og hun var indtil ret få år før sin død medlem af Kvinderådets ekspertgruppe vedr. vold mod kvinder.

Sidst i 1990’erne blev Vibeke Jørgensen medlem af Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe for forebyggelse af omskæring af piger her i landet. Hun var i 2002 medstifter af Foreningen imod Pigeomskæring.

Ved siden af det lægefaglige har Vibeke Jørgensen gennem mange år siddet som medlem af bestyrelsen for De Berlingske Virksomheder, som hun familiemæssigt var knyttet til.

Ved sin afgang fra posten som formand blev hun udnævnt til æresmedlem af Danske kvindelige Lægers Forening. Hun var tillige æresmedlem af MWIV og af Foreningen imod Pigeomskæring.

Vibeke Jørgensen vil blive husket som en aktiv og alsidig, kvindelig læge og en rollemodel for sine efterfølgere i faget.